حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری سفیر افلاک هستید؟
مسکن و راه‌های دلفان در مسیر تعیین‌تکلیف
در گفتگوی تفصیلی با سفیرافلاک مطرح شد:

مسکن و راه‌های دلفان در مسیر تعیین‌تکلیف

فرماندار دلفان دررابطه‌با آخرین وضعیت اراضی بلاتکلیف مسکن و پروژه‌های راه‌سازی این شهرستان گفت: طرح‌هایی که طی سالیان گذشته به دلیل موانع حقوقی و اعتباری متوقف مانده بودند اکنون در مسیر تعیین تکلیف قرار گرفته‌اند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، دلفان سال‌هاست با پروژه‌هایی دست‌وپنجه نرم می‌کند که به دلیل مشکلات حقوقی و نوسانات اعتباری، در پیچ‌وخم‌های اداری گرفتار مانده یا با سرعتی کند پیش رفته‌اند.

در این گفتگوی تفصیلی سید رضا سلامتی، فرماندار دلفان تلاش کرده است تا نمایی روشن از وضعیت فعلی طرح‌های کلیدی شهرستان از زیرساخت‌های جاده‌ای و گردشگری گرفته تا بحران مسکن و مدیریت منابع آبی ارائه دهد؛ روایتی که نشان می‌دهد کدام‌یک از گره‌های کور این طرح‌ها واقعاً باز شده و کدام‌یک همچنان در انتظار تحقق وعده‌ها باقی‌مانده است.

قفل چندساله اراضی تعاونی‌های مسکن یکی از بزرگ‌ترین معضلات مردم نورآباد بوده که بهای مسکن را تا حد کلان‌شهرها بالا برده است. آخرین وضعیت این ۵ تا ۶ هزار قطعه بلاتکلیف به کجا رسید؟

واقعیت این است که مسکن و زمین در شهر نورآباد با قیمت‌های بسیار سرسام‌آوری روبه‌رو بود و حتی با شهرهای بزرگ برابری می‌کرد. ریشه اصلی این بحران، قفل‌شدن نزدیک به ۵ تا ۶ هزار قطعه زمین‌شهری در قالب تعاونی‌های راکد و معطل بود؛ تعاونی‌های مسکن فرهنگیان در فاز ۳ و فاز ۴، خرم‌مسکن، تعاونی شهرداری، زمین‌های دادگستری، زمین‌های خلیفه و مجموعه بهارستان. 

طی این یک سال و نیم اخیر، با محوریت شخص استاندار و اختصاص ساعت‌ها جلسه مداوم و فشرده با حضور کرم‌زاده معاون هماهنگی امور عمرانی و مدیران کل حوزه راه و شهرسازی، این پرونده‌های پیچیده وارد فاز بازگشایی شدند. مشخصاً در پرونده تعاونی «خرم‌مسکن» که مساحتی حدود ۱۰/۰۳ هکتار (بیش از ۱۰۰ هزار مترمربع) داشت و به حدود ۱۸۰ تا ۱۹۰ قطعه تعدیل شده بود، موضوع در کمیسیون ماده ۵ طرح، ایرادات آن مرتفع شد و نهایتاً به تصویب رسید.

برای تعاونی فاز ۴ فرهنگیان نیز که یک هزار و ۱۳۲ قطعه را شامل می‌شود، پیگیری‌های مربوط به مسیر دسترسی و فرایند تبصره یک ماده یک با جدیت در دست اقدام است. در پروژه ۵۲ هکتاری «بهارستان» نیز شبکه معابر به اجرا درآمده و بخش ۵ هکتاری الحاقی آن هم به مشاور سپرده شده است. با رفع موانع این اراضی، لکه‌های منجمد و راکد شهری رهاسازی شده و فضای ساخت‌وساز مسکن برای مردم باز می‌شود.

پروژه تصفیه‌خانه فاضلاب شهری نورآباد سال‌هاست به یک دغدغه جدی زیست‌محیطی تبدیل شده است. اکنون این طرح در چه مرحله‌ای قرار دارد و چه زمانی بهره‌برداری می‌شود؟

تصفیه‌خانه فاضلاب نورآباد یکی از حیاتی‌ترین و اضطراری‌ترین پروژه‌های دلفان است؛ چرا که پیش‌ازاین فاضلاب خام شهر به تنها رودخانه جاری شهرستان می‌ریخت و سلامت باغات و زمین‌های کشاورزی پائین‌دست را با مخاطره جدی روبه‌رو می‌کرد. این پروژه هم‌اکنون به ۹۶ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و عملیات ساختمانی و عمرانی آن تقریباً به پایان رسیده است. 

کارگاه طرح کاملاً فعال است. برای تأمین و نصب تأسیسات و تجهیزات تخصصی، ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار از محل ماده ۵۶ قانون بودجه با پیگیری‌های نور یزدان مدیرعامل آبفا لرستان و حمایت مدیریت ارشد استان پیگیری و تأمین اعتبار شد. اکنون منتظر تعیین و ابلاغ بانک عامل هستیم تا پیمانکار بلافاصله خرید و نصب تجهیزات الکترومکانیکال را آغاز کند. طبق جدول زمان‌بندی و تعهداتی که داده شده، نیمه اول سال ۱۴۰۶ این تصفیه‌خانه به بهره‌برداری کامل خواهد رسید.

در بخش راه‌های شریانی، وضعیت چهارخطه هرسین به نورآباد و باقی‌مانده محور خرم‌آباد به کجا کشید و موانع اجرای آن چیست؟

سال گذشته در جریان بازدیدی که با پیگیری استاندار و نماینده شهرستان با همراهی معاون شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور انجام گرفت، تصمیمات مهمی اتخاذ شد. مصوب شد که چهارخطه هرسین به نورآباد و باقی‌مانده ۷ الی ۸ کیلومتر از محور نورآباد به خرم‌آباد به پیمان برود و پیمان‌سپاری شود. اعتبار اولیه این پروژه یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان برآورد شد. مناقصه اول برگزار گردید و پیمانکار برنده هم معرفی اما به دلیل ایرادات فنی و قانونی وارده، مناقصه ابطال شد. 

در نوبت دوم، متأسفانه زمان برگزاری با شرایط جنگی و تحولات اخیر هم‌زمان شد و کار به تأخیر افتاد و حتی به مرحله تجهیز کارگاه هم نرسید. بااین‌وجود، در ارتباط مستقیمی که با بازوند معاون راه و شهرسازی داشتیم، وی بر تجدید سریع مناقصه و واگذاری کار تأکید کردند. قرار است ظرف همین هفته پس از هفته دفاع مقدس، در نشستی سه‌جانبه با حضور استاندار، نماینده دلفان و بازوند معاون راه و شهرسازی، این طرح تعیین تکلیف شده و مناقصه جدید برای آغاز عملیات اجرایی کلید بخورد.

درباره محور برخوردار نیز طرح ارتقا مطرح بود که فعلاً یک ساماندهی اولیه بر روی آن صورت‌گرفته و عملیات تکمیلی آن موقتاً متوقف مانده است.

محور گردشگری آبگرم دلفان به‌عنوان یکی از کم‌نظیرترین ظرفیت‌های آب‌درمانی کشور شناخته می‌شود. جزئیات اجرایی این مسیر ۳۷ کیلومتری چیست؟

چشمه آبگرم دلفان فراتر از یک طرح شهرستانی یا استانی، یک ظرفیت بی‌بدیل ملی و حتی بین‌المللی است. بر اساس مطالعات علمی، تنها دو چشمه با چنین ویژگی‌ها و املاح معدنی خاص در دنیا وجود دارد؛ یکی در کشور ژاپن و دیگری همین چشمه آبگرم دلفان که آب آن با دمای ۶۰ درجه سانتی‌گراد می‌جوشد و اثربخشی درمانی اثبات‌شده‌ای برای امراض مفصلی و بیماری‌های پوستی دارد. 

این مسیر علاوه بر ظرفیت آب‌درمانی، از منظر گردشگری طبیعی و مذهبی نیز اهمیت بالایی دارد؛ منطقه‌ای بسیار بکر و کوهستانی است که زیارتگاه‌های متبرکه امامزادگان احمد و محمود، امامزاده ابراهیم معروف به بابای بزرگ و بقعه پیرمحمد در امتداد این جاده واقع شده‌اند. 

این پروژه جزو مصوبات سفر ریاست‌جمهوری قرار گرفت. کل محور ۳۷ کیلومتر است که نقطه آغاز آن از انتهای مسیر آسفالت اصلی شروع می‌شود و ۲۹ روستا به‌صورت مستقیم یا از طریق راه‌های آنتنی به آن متصل هستند.

برای اینکه کار معطل پروسه طولانی و اداری اخذ ماده ۲۳ نشود، با ابتکار استاندار لرستان، اعتباری معادل ۲۰ میلیارد تومان اختصاص یافت تا ۱۰ کیلومتر اولیه مسیر بدون فوت وقت به شکل امانی در اختیار اداره راهداری قرار گیرد. بر اساس آخرین گزارش میدانی، از این ۱۰ کیلومتر، ۸ کیلومتر آن به طور کامل زیرسازی، آسفالت و تمام شده و تنها دو کیلومتر باقی‌مانده است. برای ۲۷ کیلومتر باقی‌مانده نیز پس از اخذ مجوز ماده ۲۳ اقدام خواهد شد. تکمیل کل این جاده کوهستانی به ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و بازه زمانی تکمیل آن سه سال برآورد شده است.

وضعیت راه‌های روستایی دلفان باتوجه‌به پراکندگی جغرافیایی به چه شکل است و با تخلفات برخی پیمانکاران چه برخوردی شده است؟

شهرستان دلفان به دلیل گستردگی مساحت، کوهستانی بودن و محرومیت‌های انباشته، با پراکندگی شدید روستایی دست‌به‌گریبان است. ما بیش از ۱۰۰ تا ۱۱۰ روستا داریم که حتی با جمعیت‌های اندک پنج تا ۱۰ خانواری یا سکونتگاه‌های عشایری، هنوز فاقد راه دسترسی مناسب و آسفالته هستند و ما بر اساس اولویت‌بندی جمعیتی در حال پیشبرد پروژه‌ها هستیم. 

طی سال گذشته و امسال، روسازی محور ۳۰ تا ۳۵ کیلومتری بابای بزرگ که خسارات آن از سیل ویرانگر فروردین ۱۳۹۸ باقی‌مانده بود، بالاخره به پایان رسید.

در حوزه بخش‌های محروم کاکاوند و ایتیوند به‌ویژه مسیر روستای بوره، حدود ۷ تا ۸ کیلومتر آسفالت‌ریزی انجام شد. در سال جاری نیز در بخش میربگ مسیر منتهی به دُم‌باغ به طول ۳ الی ۴ کیلومتر آسفالت شد و چندین محور دیگر سامان یافت. 

البته در این میان با دو پیمانکار راهداری برخورد کردیم که پس از انعقاد قرارداد و برنده‌شدن در مناقصه، به بهانه نوسانات نرخ ارز و مصالح به تعهدات خود پایبند نماندند. پیگیری‌های حقوقی و اداری ما ادامه دارد، اما تلاش کردیم تا جای ممکن موضوع بدون کشیده‌شدن به محاکم قضایی و از طریق الزام آنان به اجرای مفاد پیمان برطرف شود تا روند خدمت‌رسانی به روستائیان متوقف نماند.

در حوزه‌های مدیریت منابع آب، کشاورزی و طرح‌های گلخانه‌ای چه پروژه‌هایی تعیین تکلیف شدند؟

در بخش منابع آب، احداث سد مخزنی تاج‌امیر سال گذشته به اتمام رسید و اکنون عملیات اجرایی خط انتقال آب کشاورزی آن برای تحت پوشش قراردادن و مشروب ساختن ۵۳۰ هکتار از اراضی زراعی با سرعت خوبی پیش می‌رود.

در مجموع، یک برنامه پنج‌ساله با چهار خط انتقال تعریف شده است: نخست خط کشاورزی؛ دوم خط انتقال آب شرب به حجم ۱/۵ میلیون مترمکعب برای تأمین پایدار آب مناطق شهری (از جمله برخوردار) و روستایی؛ سوم خط انتقال آب با تخصیص ۵۰۰ هزار مترمکعب برای مصارف صنعتی و چهارمین خط نیز برای حفظ حقابه زیست‌محیطی. اجرای این طرح‌ها مانع افت بیشتر سفره‌های آب زیرزمینی خواهد شد؛ ضمن اینکه در راستای صیانت از منابع آبی، ۲۲ حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان با قاطعیت مسدود، منصوبات آن‌ها جمع‌آوری و برای موارد دیگر تعهدات سفت‌وسخت قانونی اخذ شد.

در حوزه پمپاژ کشاورزی، ایستگاه پمپاژ آب اسماعیل‌آباد را داشتیم که به علت معارضات محلی نزدیک به ۱۵ سال کاملاً بلاتکلیف و تعطیل بود. این ایستگاه در هفته دولت رسماً به بهره‌برداری رسید و هم‌اینک آب را به ۷۰۰ هکتار از زمین‌های حاصلخیز منطقه پمپاژ می‌کند.

در بخش گلخانه‌ای، پروژه گلخانه ۱۷ هکتاری دلفان قرار دارد که در بازه سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ رقمی بالغ بر ۱۵ میلیارد تومان برای زیرساخت‌های آن شامل محوطه‌سازی، فنس‌کشی، خطوط انتقال، استخرها و حفر چاه هزینه شده بود، اما به دلیل ادعای معارضین محلی قفل شده بود.

با تشکیل چهار الی پنج جلسه تخصصی و حضور دستگاه‌های متولی، اسناد نسق از اداره ثبت احراز شد و پرونده به سرانجام رسید. طبق توافق، سند پروژه به‌صورت ۵۰ درصد سهم دولت و ۵۰ درصد سهم دارندگان نسق ثبت خواهد شد. با راه‌اندازی این شهرک و کشت صیفی‌جاتی مانند فلفل‌دلمه‌ای، گوجه، خیار یا توت‌فرنگی، به‌ازای هر یک هکتار ۱۰ شغل مستقیم ایجاد می‌شود که در مجموع ۱۷۰ فرصت شغلی پایدار مستقیم و بیش از دوبرابر آن شغل غیرمستقیم ایجاد خواهد کرد.

برای تولید انرژی‌های پاک و توانمندسازی خانوارهای کم‌برخوردار دلفان چه برنامه‌ای عملیاتی شده است؟

ظرفیت تولید برق خورشیدی شهرستان تا پیش‌ازاین کمتر از دو مگاوات و منحصر به پنل‌های کوچک خانگی پنج یا ۵/۵ کیلوواتی بر بام مددجویان کمیته امداد و بسیج بود.

بر پایه تفاهم‌نامه‌های جدید، اراضی ملی موردنیاز برای ساخت نیروگاه خورشیدی ۹ مگاواتی تحویل داده شده، قرارداد حقوقی با مشارکت و آورده مالی کمیته امداد بسته شده و عملیات اجرایی آن کلید خورده است. تمام منافع و سهام این نیروگاه متعلق به یک هزار و ۸۰۰ خانوار زیرپوشش کمیته امداد حضرت امام (ره) خواهد بود تا به درآمدزایی پایدار برسند. 

در مجموع، در کنار تمرکز شبانه‌روزی بر تثبیت امنیت و رفع دغدغه‌های جاری اهالی، هم‌زمان با هفته دولت امسال یک هزار و ۶۸۸ میلیارد تومان پروژه در بخش‌های مختلف شهرستان افتتاح شد که این حجم پروژه نشان می‌دهد دلفان وارد مدار کار و خروج از رخوت شده است. 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!