حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سفیر افلاک | safireaflak هستید؟
خشک‌سالی کام زنبورداران لرستان را تلخ کرد
مرثیه‌ای برای دشت‌های بدون گُل؛

خشک‌سالی کام زنبورداران لرستان را تلخ کرد

خشک‌سالی، شیرینی عسل را تلخ کرده و با کاهش پوشش گیاهی، وجود گرد و غبار و کمبود صنایع تبدیلی، صنعت زنبورداری لرستان با مشکلاتی همراه است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، یکی از حشرات بسیار مفید در طبیعت، زنبور عسل است که عسل را تولید می‌کنند و این ماده تولیدشده توسط زنبور، دوای هزاران درد است که از دیرباز تاکنون از عسل برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شود.

آب و هوای کوهستانی و معتدل در استان لرستان سبب شده تا طبیعتی بکر را در جای‌جای این استان شاهد باشیم و زنبور عسل در چنین شرایطی می‌تواند با شهد گل‌ها، عسلی ناب را تولید کند. در فصل بهار، زنبورها از شهد بهترین گل‌ها و گیاهان استفاده می‌کنند.

گل‌ها منبع اصلی تغذیه زنبورها هستند؛ اما هر از گاهی که غباری از گرد هوا بر روی گل‌ها می‌نشیند و هوا غبارآلود می‌شود، زنبورهای عسل هم نمی‌توانند شهد را دریافت کنند و همین سبب می‌شود تا این صنعت با مشکلاتی مواجه شود.

در کنار این مشکلات، خشک‌سالی از دیگر عواملی است که سبب شده تا گل‌ها و پوشش گیاهی کاهش یابد و زنبورها برای تهیه شهد با مشکل روبه‌رو شوند که برای جبران آن از شکر به عنوان تغذیه دوم زنبور استفاده می‌شود که متاسفانه توزیع اندک و دیروقت شکر، از دیگر مشکل این صنعت است.

این در حالی‌ست که علاوه بر تولید عسل، ژل رویال، گرده گُل، موم و زهر زنبور برای بسیاری از بیماری‌ها مفید بوده که همه این‌ها سبب شده تا امروزه به صورت ویژه به این حشره مفید توجه شود، اما صنعت زنبورداری مانند هر صنعت دیگری نیاز به حمایت دارد تا بتواند تولید بیشتری داشته باشد و شاهد توسعه آن باشیم.

این در حالی‌ست که خشک‌سالی در استان لرستان ضربه سختی به این صنعت وارد کرده است، در کنار آن نیز غبارآلود بودن هوا مزید بر علت شده و در برخی از روزها سبب می‌شود تا تعدادی از زنبورها به بیماری مبتلا شوند و در نهایت سبب کاهش تعداد زنبورها شده و تولید محصول را کاهش می‌دهد.

بدون شک صنعت زنبورداری یکی از بخش‌های بسیار مهم سودآور در حوزه کشاورزی است که زنبورداران زیادی علاقمند به تولید عسل هستند، اما متاسفانه عدم حمایت کافی و مشکلاتی از جمله کمبود شکر، کمبود صنایع برای بسته‌بندی و خشک‌سالی، سبب شده تا این صنعت با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو شود.

ضربه خشک‌سالی بر صنعت زنبورداری

لیلا افضلی کارشناس صنعت زنبورداری جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: صنعت زنبورداری با مشکلاتی از جمله گرد و غبار، خشک‌سالی و کمبود شکر برای تغذیه زنبور همراه است به‌طوری که خشک‌سالی علاوه بر اینکه سبب کاهش پوشش گیاهی و شهد برای زنبور می‌شود، بیماری‌های مختلفی را ایجاد می‌کند که شیوع بیماری بین زنبورها در سال‌هایی که خشک‌سالی وجود دارد بیشتر دیده می‌شود.

وی افزود: لرستان یکی از استان‌های موفق در تولید عسل است که هر ساله بیش از ۴ هزار تُن عسل ناب و باکیفیت را تولید می‌کند. سال گذشته ۴ هزار و ۴۰ تُن عسل تولید شد و استان در تولید عسل رتبه نهم کشوری را دارد.

کارشناس صنعت زنبورداری جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: پارسال به دلیل بارندگی‌های خوب و سطح پوشش گیاهی، میزان تولید عسل حدود ۵ درصد افزایش داشت، اما امسال با توجه به خشک‌سالی و گرد و غبار، میزان تولید عسل کاهش خواهد یافت.

افضلی با اشاره به اینکه ۴۴۱ هزار کندو در استان وجود دارد، گفت: بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ بهره‌بردار عسل در استان فعالیت دارند که بسیاری از آن‌ها با مشکلاتی همراه هستند، در حالی که اگر حمایت لازم از این صنعت صورت گیرد، با توجه به شرایط آب ‌و هوایی، این استان می‌تواند در زمینه تولید عسل در کل کشور، رتبه بهتری داشته باشد.

وی یادآور شد: علاوه بر تولید عسل، ۱۷ تُن گرده گل و ۲۸۰ کیلو ژل رویال هم تولید شده و در صورتی که این محصولات به بهترین شکل بسته‌بندی و برندسازی شود، علاوه بر سودآوری، در اشتغال هم اثرگذار هستند؛ اما بخش زیادی از محصولات تولیدی به صورت فله‌ای فروخته می‌شود که سود اصلی به زنبوردار نمی‌رسد.

کارشناس صنعت زنبورداری جهاد کشاورزی لرستان عنوان کرد: همچنین تاکنون توزیع شکر مورد نیاز زنبورداران توسط غله انجام می‌شد، ولی هم‌اکنون توسط سامانه ابتدا باید ثبت‌نام شود و میزان شکر مورد نیاز اعلام گردد تا اختصاص داده شود که این سبب شده تا در برخی از موارد، شکر بعد از مدت زمان طولانی به دست زنبوردار می‌رسد که مجبور هستند شکر را از بازار آزاد تهیه کنند.

فعالیت ۳ واحد بسته‌بندی عسل در لرستان

نوشین زمانی مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در کشاورزی، بخش بسته‌بندی و برندسازی است که سبب می‌شود محصول به بهترین شکل عرضه و حتی صادر شود و سودآوری خوبی داشته باشد.

وی افزود: عسل یکی از محصولات تولیدی استان لرستان است که به دلیل شرایط آب و هوایی با کیفیت عالی تهیه می‌شود که در این راستا تلاش شد تا برندسازی و بسته‌بندی عسل در استان انجام شود که در این راستا سه واحد بزرگ برای بسته‌بندی ایجاد شد که هر کدام ظرفیت بسته‌بندی تا ۲ هزار تُن را دارند و محصول را از یک گرم تا دو کیلوگرم بسته‌بندی می‌کنند.

مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: یکی از مشکلات در بخش بسته‌بندی و صنایع تبدیلی این است که برخی از کشاورزان چندان رغبتی برای دادن محصول خود به این صنایع ندارند و ترجیح می‌دهند که به صورت همان سنتی محصول خود را عرضه کنند البته برخی از کشاورزان گلایه دارند که عسل با قیمتی که از آن‌ها خریداری می‌شود و قیمتی که در بازار عرضه می‌شود بسیار متفاوت است و همین سبب شده تا محصول خود را به صورت فله‌ای عرضه کنند.

زمانی بیان کرد: این در حالی‌ست که وقتی محصولی بسته‌بندی و برندسازی می‌شود، برای این است که مشتری بیشتری داشته باشد و همین سبب شده تا قیمت کمی با افزایش همراه باشد به‌طوری که تلاش کردیم تا شرایط برای صادرات عسل فراهم شود و مقداری از عسل‌های تولیدی در شیشه‌های مخصوصی بسته‌بندی شده و صادر شده است.

وی عنوان کرد: در حال حاضر یک واحد در نورآباد وجود دارد که ظرفیت بسته‌بندی یک‌هزار تُن را در سال دارد و با اقداماتی که انجام شده، به دنبال اجرای طرح توسعه است.

مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی لرستان یادآور شد: علاوه بر این نیز گرده گل، موم و ژل رویال هم بسته‌بندی می‌کنیم که اگر زنبورداران در این زمینه همکاری کنند، می‌توانند محصولات بیشتری را تولید و با قیمت بهتری عرضه کنند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!