آئین‌های سنتی در دل شب‌های زیبای رمضان/«سحری خوانی» و «کاسم سا» رسم دیرینه مردم لرستان

آئین‌های سنتی در دل شب‌های زیبای رمضان/«سحری خوانی» و «کاسم سا» رسم دیرینه مردم لرستان
شناسه خبـر : ۱۹۳۴۳ دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۰۱

در ماه بندگی خدا درهای رحمت الهی به‌سوی عاشقان دوست‌ گشوده و دل‌های غبارگرفته پاک می‌شود.

به گزارش سفیر افلاک، آداب‌ورسوم مردم استان لرستان در ماه مبارک رمضان سرشار از نوع‌دوستی و همدلی بوده و اکنون برخی از این سنت‌ها مانند «کاسم سا» همچنان پابرجاست.

 

مردم ایران‌زمین همواره برای هر مناسبتی آداب‌ورسوم خاصی داشته و دارند که در گوشه کشور رنگ و طعم خاص و زیبایی‌هایی متفاوت دارند.

 

 

 

لرستان سرزمینی دارای تمدن چند هزارساله است و برای مناسبت‌های مختلف آداب‌ورسوم خاصی دارد اما این آداب‌ورسوم شاید در کنج خاطرات پدران و مادران ما نقش بسته باشد که با مرور این آئین‌ها می‌توان آیینه رسوم قدیمی را که غبار فراموشی گرفته‌اند صیقل داد تا در هر کوی و برزنی بوی سادگی به مشام برسد.

 

خرید مایحتاج این ماه قبل از ماه مبارک، غبارروبی منازل، مساجد و محله از فعالیت‌هایی است که در این دیار انجام می‌شود، در ماه مبارک رمضان به‌جا آوردن «صله ارحام» در لرستان اوج گرفته و مردم با دعوت گرفتن از بستگان و آشنایان به هنگام افطار سعی در به‌جا آوردن این آداب دیرینه دارند.

 

 

طنین سحری خوانی در سحرگاهان رمضان

 

بهزاد پاکدل مدیر انجمن آیینی سنتی لرستان در گفت‌وگو با سفیر افلاک اظهار داشت: سحر در خرم‌آباد آداب مختص خود را داشت، درگذشته ساعت و رادیو نبود پس سورنا نوازان و دهل‌نوازان در محله‌ها آهنگی در هنگام سحر برای بیدار کردن مردم می‌نواختند که به سحری خوانی معروف بود و پس‌ازآن چاوش‌خوانی نام گرفت.

 

وی افزود: افرادی نیز به‌وسیله کوبه‌ی در خانه، بانگ بر پشت‌بام و مشت‌زنی بر دیوار بستگان، همسایگان و سایر اهل کوی و برزنی که سکونت داشتند مردم را بیدار می‌کردند تا روزه‌داران بتوانند فرصت کافی برای سحری خوردن داشته باشند.

 

مدیر انجمن آیینی سنتی لرستان بابیان اینکه نزدیک زمان افطار حال و هوای محله و مردم عوض می‌شد و با جارو کردن و باز کردن در و پنجره خود را برای افطار آماده می‌کردند، تصریح کرد: زمان افطار نیز با صدای توپ در سطح شهرها به مردم اطلاع داده می‌شد و در روستاها نیز مردم با صدای خروس و یا نشانه‌های طبیعی افطار می‌کردند.

 

وی عنوان کرد: در ایام گذشته مردم این استان سعی می‌کردند در ماه رمضان معاملات خود را در سطح بازار تا حدودی قطع کنند یا دقت بیشتری داشته باشند چراکه مردم معتقد بودند آسیب و ضرری به مال و جامعه نخورد و حرام وارد مال آن‌ها نشود، به همین دلیل بیشتر در این ماه باخدا معامله می‌کردند و به دنبال داشتن مالی بابرکت بودند.

 

وی بیان کرد: ی‍کی ‌از س‍ن‍ت‌‌های رایج‌ م‍ردم‌ ‌ای‍ن‌ دیار ک‍ه‌ در ‌ای‍‍ام‌ م‍‍اه‌ م‍ب‍‍ارک‌ رم‍ض‍‍ان‌ بسیار پررنگ‌تر می‌شد، ف‍رس‍ت‍‍ادن‌ ب‍خ‍ش‍‍ی‌ ‌از ‌غ‍ذ‌ای ‌اف‍ط‍ار و س‍ح‍ر ب‍ه‌ منزل ‌ه‍م‍س‍‍ای‍گ‍‍ان‌ است ک‍ه‌ در ‌اصطلاح‌ ‌ لری ب‍ه‌ ‌آن‌ «ک‍‍اس‍م‌‌س‍‍ا» گفته می‌شوند.

 

پاکدل گفت: معنویت در این ماه به اوج خود می‌رسد، درگذشته به دلیل اینکه رسانه‌ها و اینترنت وجود نداشت مردم شب‌ها صله ارحام را به‌جا می‌آوردند برای سرگرمی بازی‌های محلی انجام می‌داند که در ماه مبارک رمضان این مراسم شب‌نشینی به مجالس قرآن‌خوانی جمعی تبدیل می‌شد و بعد از افطار هرروز حتماً قرائت قرآن داشتند.

 

 

 سادگی و معنویت بر سفره لرستانی‌ها

 

مدیر انجمن آیینی سنتی لرستان بابیان اینکه امروزه همه دستگاه‌های فرهنگی باید تلاش کنند تا این فرهنگ‌ها احیا شود، خاطرنشان کرد: غذای مردم لرستان درگذشته همیشه ساده بوده و با توجه به موقعیت منطقه‌ای غذاهایی بر پایه لبنیات، غلات و روغن حیوانی را مصرف می‌کردند.

 

وی افزود: «گرده»، «برساق» و حلوا از شیرینی یا نان‌هایی بود که مردم در ماه مبارک رمضان مصرف می‌کردند؛ لرستانی‌ها در روزهای عزاداری و شب‌های قدر، حلوای نذری می‌پزند و ب‍ن‍‍ا ب‍ه‌ س‍ن‍تی دی‍ری‍ن‍ه‌ م‍ق‍د‌ار‌ی‌ ‌از این ح‍ل‍و‌ا‌ی‌ ن‍ذر‌ی‌ را به‌عنوان شیرینی عید فطر نگه می‌دارند چراکه معتقدند این حلوا مقدس و خوش‌یمن است و به همین دلیل اولین صبحانه ماه شوال را در روز عید فطر، با این حلوا کامل می‌کنند.

 

 

 

انتهای پیام/

ارسال نظر

2 + 4 =

نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود. نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

نظرات کاربران