توسعه پایدار گردشگری و افزایش تعداد گردشگر در هر منطقهای، بهطور قطع تأثیرات مثبتی در بهبود شرایط اقتصاد شهری و روستایی، افزایش اشتغال، پیشگیری از مهاجرت و رونق بازار و رقابتی شدن خواهد گذاشت.
به گزارش سفیر افلاک در چارچوب سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی توسط مقام معظم رهبری مجموعهای از مشکلات و خلاء ها که همیشه اقتصاد ایران از آنها رنج میبرده است و کمتر مجالی برای طرح آنها پیش میآمد، مورد توجه قرار گرفته و راهکارهای مناسبی برای رفع آنها تمهید شده است.
از جمله این مشکلات میتوان به نبود مشارکت عمومی در اقتصاد، نادیده گرفتن موضوع بهرهوری، نبود رقابتپذیری فعالیتهای اقتصادی، بیثباتی اقتصادی، بسته بودن اقتصاد غیرنفتی، ناچیز بودن درآمدهای مالیاتی در مقابل مصارف دولت، غیر شفاف بودن فعالیتهای اقتصادی و بالاخره نبود جایگاه مناسب برای استاندارد کالا و خدمات اشاره کرد.
امروزه پدیده گردشگری در تمام نقاط جهان یکی از مهمترین مؤلفههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بهحساب میآید و اهمیت توسعه پایدار در گردشگری ازاینرو مطرح میشود که گردشگری طی سالهای اخیر بهعنوان صنعتی که در تولید ناخالص ملی ایفای نقش میکند و در ارتباط با سایر صنایع بهسرعت رو به رشد بوده و مبنایی برای توسعه اقتصادی به شمار میرود، میتواند در شاخهها و حوزههای مختلف منجر به بهرهگیری متراکم و بیرویه از طبیعت و جوامع محلی شود و علاوه بر آسیب رساندن به مناطق گردشگری، تبعات گوناگون اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که توسعه پایدار گردشگری و افزایش تعداد گردشگر در هر منطقهای، بهطور قطع تأثیرات مثبتی در بهبود شرایط اقتصاد شهری و روستایی، افزایش اشتغال، پیشگیری از مهاجرت و رونق بازار و رقابتی شدن خواهد گذاشت؛ مشروط بر اینکه به تنوع منابع زیستی و ظرفیتهای فرهنگی موجود توجه شده و در راستای حفظ و احیای این منابع و ظرفیتها همچون حیات وحش، گونههای گیاهی، میراث منقول و غیر منقول و میراث معنوی و همچنین احترام به جوامع محلی تلاش شود.
به عبارتی گردشگری با رویکرد توسعه پایدار تلاش دارد ضمن برقراری توازن میان عرضه و تقاضا، در راستای حفظ منابع موجود گام برداشته و با رعایت اخلاق حرفهای گردشگری که حافظ جوامع و منابع آنان است، مزیتهای اقتصادی را نیز به دنبال داشته باشد و به توسعهای متعادل و مانا در تمامی جنبههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی با در نظر گرفتن کمترین میزان تخریب بهویژه برای آیندگان منجر شود.
سرزمین چهارفصل لرستان با بهرهمندی از مواهب الهی کمنظیر و آثار تاریخی و گردشگری دارای ظرفیتهای مناسب رونق صنعت توریسم و اشتغال است و این سرزمین تاریخی را میتوان با داشتن هزاران اثر باستانی و طبیعی، آبشارهای خروشان و کوههای سر به فلک کشیده یکی از مهمترین مناطق باستانی ایران برشمرد.
آثار و بناهای باستانی و تاریخی کشف شده در این استان متعلق به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی هستند. بیش از پنج هزار اثر تاریخی و فرهنگی در لرستان وجود دارد که دو هزار سیصد مورد آنها ثبت ملی شدهاند.
برخی از این آثار مانند نقوش و کنده کاریهای داخل غارها و اشیاء مفرغی و سفالینهها، دارای قدمتی بیش از 40 هزار ساله هستند که حکایت از تاریخ 40 هزار ساله زیست در این دیار دارد.
بیش از 250 غار مسکونی و پناهگاه صخرهای نظیر غارهای پا سنگر گنجی قمری، یافته، کوگان و غار شگفتانگیز کلماکره در نقاط مختلف لرستان، جلوهای خاص و دیدنی به این دیار شقایقها و لالههای واژگون بخشیده است.کلدر
غارهای منقوش پیش از تاریخ مانند غار هومیان یک، هومیان دو، میر ملاس کوهدشت و دوشه بخش چگنی خرمآباد از دیگر جاذبههای منحصربهفرد این دیار هستند.
پنج هزار اثر باستانی منحصربهفرد و سه هزار و سیصد اثر باستانی ثبت شده در فهرست آثار ملی نیز بخشی از تاریخ و فرهنگ کهن لرستان است که هرگز گردشگر خارجی و داخلی را به خود جذب میکند.
بناهای تاریخی شگفتانگیز این استان همچون قلعه فلک الافلاک، دریاچه کیو، پل شکسته، گرداب سنگی، سنگنبشته و مناره آجری از دیگر بناها و جاذبههای گردشگری هستند که در خرمآباد مرکز استان لرستان از عهد ساسانی و پیش از آن در این سرزمین همچون گوهری گرانبها زینتبخش چشمان رهگذران و مردم علاقهمند به تاریخ ایرانزمین شدهاند لرستان با داشتن آب و هوایی متنوع و چهارفصل دارای طبیعتی بسیار زیباست که بهرهمندی از آبشارهای بکر و چشمنواز، بخشی از زیباییهای خدادادی این دیار است که در دل کوههای سر به فلک کشیده استان خودنمایی میکنند.
آبشارهای زیبایی همچون نوژیان، بیشه، وارک، شوی، آب سفید، چکان، سرکانه و افرینه تنها نمونههایی از این ظرفیت خدادادی هستند که منظره زیبا و چشمنوازی را به خود اختصاص دادهاند و جلوههای بینظیر طبیعی را به گردشگران این سرزمین نمایش میدهند.
وجود بقاع متبرکه و امام زادگان (ع) و وجود روستاهای هدف گردشگری از ظرفیتهای گردشگری این استان به شمار میرود چراکه بیش از 44 روستای هدف گردشگری در این استان تاکنون شناسایی شده است.
لرستان را میتوان سرزمین کوههای سر به فلک کشیده، رودخانههای خروشان و آبشارهای سحرانگیز، دشتهای بهشتی، دریاچههای منحصربهفرد، تالابهای بکر و جنگلهای انبوه بلوط نامید جایی که یک قطعه ناب از طبیعت بهشتوار ایران اسلامی را در خود جای داده است و در حال حاضر به لحاظ تاریخی عناوینی چون پایتخت پلهای تاریخی، پایتخت پارینهسنگی و دیار خانه تاریخی را با خود یدک میکشد و وجود غنیترین موزه مردمشناسی در این استان موجبی گردید به گزارش منابع خبری در فروردین سال 1396 در تعطیلات نوروزی 5/3 میلیون نفر از جاذبههای گردشگری لرستان بازدید نمایند.
با توجه به اهمیت گردشگری پایدار، مجمع عمومی سازمان ملل سال 2017 میلادی را بهعنوان سال جهانی "گردشگری پایدار: ابزاری برای توسعه" (International Year of Sustainable Tourism for Development) اعلام کرد. با توجه به جدید بودن این مفهوم کار چندانی در این خصوص در کشور انجام نشده است.
ضرورت اجرای برنامه:
ضرورت انجام این برنامه از نقش صنعت گردشگری در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی ناشی میشود که تکالیف و الزامات قانونی آن از جمله مواد 98،99 و 10 قانون برنامه ششم توسعه و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و قانون صنعت ایرانگردی و جهانگردی وجود دارد و لذا صنعت گردشگری صنعتی است چندکاره در دهههای اخیر بهعنوان یک منبع برای توسعه پایدار مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته است؛ اثرات اقتصادی گردشگری در دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است که از جمله این اثرات میتوان به کسب درآمد ارزی، افزایش درآمد ملی جامعه میزبان، افزایش درآمد دولت، افزایش سرمایهگذاری، توزیع مجدد ثروتهای بینالمللی، افزایش اشتغال نیروی کار، توسعه صنایعدستی و کالاهای محلی را نام برد.
کشور ایران از نظر دارا بودن جاذبههای گردشگری در ردیف ده کشور اول جهان قرار دارد و لرستان به لحاظ ثبت آثار در فهرست ملی جزء استانهای شاخص در جاذبههای گردشگری کشور است و دارای جاذبههای متنوع و منحصربهفرد تاریخی، مذهبی، فرهنگی، طبیعی و ... است که میتواند برای خارجیان دیدنی باشد و عده زیادی را برای بازدید از این آثار روانه استان کند که باید برای توسعه گردشگری مورد توجه قرار گیرند.
از طرفی موانعی نیز در راه توسعه گردشگری وجود دارد که، ضعف شدید تبلیغات داخلی و خارجی، تعدد مراکز تصمیمگیری و گاهاً سیاسیکاری در انتصاب مدیران و کمبود امکانات حملونقل و اقامتی را میتوان ذکر کرد که باید در رفع آنها کوشش شود.
با مقایسه بین درآمدهای گردشگری ایران و لرستان ملاحظه میشود که سهم لرستان از این درآمدها در سطح پایینی است و این امر خالی از آن است که در برنامههای عمرانی و توسعه لرستان به گردشگری نشان میدهد که تراز درآمد این بخش رقم زیادی کسری دارد و درآمدهای گردشگری حتی نیمی از هزینههای آن را پوشش نمیدهد، لذا پیشنهاد میگردد در راستای اجرایی شدن سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی توسط مقام معظم رهبری و بررسی توانمندیهای استان لرستان در جهت اجرای طرح و افزایش 5 درصدی جذب گردشگران خارجی در سال 97 کمیته استانی به ریاست استاندار تشکیل گردد و چالشها و موانع توسعه گردشگری لرستان منطبق بر اطلس گردشگری استان با رویکرد علمی و پژوهشی و با حضور نخبگان و صاحبنظران مورد بررسی و تجزیهوتحلیل قرار گیرد.
یادداشت از گودرز نیازی _ مدرس دانشگاه
انتهای پیام/