نگاهی به آیین های ویژه نوروز در شهرستان ازنا

نگاهی به آیین های ویژه نوروز در شهرستان ازنا
شناسه خبـر : ۱۴۷۴۵ یکشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۰

آئین نوروز از گذشته تا کنون همزمان با رسیدن فصل بهار برگزار می شود و مراسم نوروزی در هر شهری متفاوت است که در ازنا این مراسم نیز برگزار می شود و از هم اکنون پختن سمنو و کاشتن سبزه آغاز شده است.

به گزارش سفیر افلاک، بهار که از راه می رسد، طبیعت رخت سبزی بر تن می کند، شکوفه های صورتی بر روی درختان زیبایی خود را نشان می دهند و بار دیگر طبیعت با آن همه زیبایی دیده می شود.

 

 بهار فصل شکفتن گلها، فصل نو شدن طبیعت و زیباترین فصلی است که از مدتها قبل مردم به استقبال بهار می روند و استقبال از بهار در هر شهری با آئین های مختلف به گونه ای زیبا برگزار می شود.

 

 آخرین روزهای زمستان به سرعت می گذرند و کمتر از 20 روز به رسیدن بهار باقی مانده اما بسیاری از مردم از هم اکنون خود را برای رسیدن فصل بهار آماده کرده اند.

 

 خیابان های شلوغ، بساط اجناس مورد نیاز عید نوروز در کنار خیابان، خانه تکانی و خرید های نوروزی همه و همه رسیدن بهار را نوید می دهند و مردم ازنا نیز خود را برای رسیدن بهار آماده می کنند.

 

 خانه تکانی یکی از آداب و رسومی است که مردم قبل از رسیدن نوروز خانه را  نظافت می کنند و با پاکیزکی و تمیزی به استقبال نوروز و فصل بهار می روند.

 

در آستانه فرارسیدن نوروز شهرستان ازنا حال و حوای خاصی به خود گرفته و روز به روز به شلوغی بازار افزوده می شود تا حدی که تردد خودروها و حتی شهروندان با مشکل مواجه می شود.  

 

بازار خریدهای نوروزی از چند ماه گذشته در ازنا گرم شده اما برخی خانواده ها از دیدن بساط رنگارنگ دست فروشان شادتر شده و در هفته های آخر سال تا پاسی از شب در خیابانها حضور دارند. 

 

سمنو، یک خوراکی شیرین ایرانی است که از جوانه گندم تهیه می شود و یکی از عناصر اصلی سفره هفت سین نوروز ایرانی هاست.  

 

نتیجه تصویری برای سمنو

 

پختن سمنو در ازنا قدمت زیادی دارد و این خوراکی شیرین که با جوانه گندم پخته می شود هم اکنون توسط برخی از افراد پخته می شود و حتی به استان های دیگر هم فرستاده می شود که دانه های گندم را کاشته و با جوانه زدن، گندم ها را چرخ کرده و از شیره آن سمنو تهیه می شود.

 

 تهیه سبزه نوروزی که نشان دهنده سبزی و طراوت در سال جدید در سر سفره های هفت سین خودنمایی می کند در هفته های پایانی سال اهمیت خاصی دارد.

 

  از دو هفته مانده به عید، بسیاری خانواده ها شروع به گرفتن سبزه نوروزی نموده و برخی نیز رسم دارند تعداد زیادی سبزه تهیه نموده و به اقوام و دوستان خود هدیه دهند.   

 

 سبزه پای ثابت سفره هفت سین است و عموما تا سیزده بدر نگاه داشته می شود و در این روز به طبیعت باز گردانده می شود.  چهارشنبه سوری یکی دیگر از بخشهای آغازین جشنهای نوروزی ایرانیان است که قرنهاست جایگاه خود را در میان ایرانیان اعم از مسلمان و غیر مسلمان حفظ کرده است.  

 

کاشتن دانه، غلات، حبوبات برای نوروز از گذشته های دور رسم بوده و هم اکنون این سنت در بین مرم رواج دارد و هر خانواده ای گندم، جو، ذرت، عدس، لوبیا و ماش را برای سفره هفت سین آماده می کند.

 

نتیجه تصویری برای سبزه برای نوروز

 

البته برخی از خانواده ها سبزه های خود را از بزرگترهای فامیل هدیه می گیرند و سبزه های سفره هفت سین نماد سرسبزی و تازگی است که این سبزه ها تا 13 فروردین در منازل نگهداری شوند و سپس در روز طبیعت به رودها سپرده می شوند.

 

 در آخرین روزهای اسفند هم که می شود رسم بر این است که خانواده داماد برای نوعروسان هدیه ای را به عنوان عیدی به همراه شکلات و شیرینی می برند.

 

هرچند بی مبالاتی و بی دقتی برخی جوانان و نوجوانان در استفاده از ترقه و مواد آتش زا، موجب تلخکامی خانواده ها و در خطر افتادن این مراسم شده، اما با دقت بیشتر و بازبینی این مراسم باستانی می توان به ماهیت حقیقی آن پی برد و با تاکید بر جنبه های مثبت آن، مانع از زوال یا دگرگونی این سنت فرهنگی شد.   چهارشنبه سوری یکی از مهمترین جشنهای دوران ایران باستان است که در آخرین چهارشنبه ی هر سال برگزار می شود.  

 

 این جشن با آمدن حاجی فیروز با صورتی سیاه شده و لباسی قرمز که یکی از قدیمی ترین شخصیتهای نمایش شادی آور بوده آغاز می شده سپس همه با جشنی دور هم جمع می شدند و خارها و گیاهان هرز زمین را کنده و زمین منطقه را آماده باروری می کردند و زباله ها را نیز صبح چهارشنبه از کوچه و خیابان جمع می کردند و شب همراه با خارها و بوته ها می سوزاندند.  

 

با برگزاری این مراسمات بالاخره نوروز و سال جدید از راه میرسد، خانواده ها بعد از تحویل سال با پوشیدن لباس نو به دیدن اقوام و بزرگان فامیل می روند.   

 

معمولا دید و بازدیدهای نوروزی در  ازنا بیش از یک ماه طول می کشد، خانواده ها در گذشته خود اقدام به تهیه انواع شیرینی خانگی می کردند و از مهمانان پذیرایی می نمودند که امروزه اغلب خانواده ها به دلیل مشکلات و نبود وقت کافی ، شیرینی عید را از قنادیها تهیه می نمایند.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر

4 + 1 =

نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود. نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

نظرات کاربران